sunnuntai 20. joulukuuta 2009
Kaupallistunut joulu
Tänä vuonna jo lokakuun alussa näin kuntamme kaupassa joulukoristeita yms. joulukrääsää myytävänä. Aivan liian aikaisin sanon minä. Olen kyllä niin sanottu jouluihminen mutta joulua pitäisi mielestäni alkaa mainostaa aikaisintaan marraskuun loppupuolella. Nykyään asia ei ole näin. Tuntuu että joulun mainostaminen aikaistuu vuosi vuodelta. Kohta varmaan joulukalentereita myydään heti juhannuksen jälkeen.
Mutta muutenkin joulu on kaupallistunut aina vain. Televisio on täynnä jouluisia mainoksia. Etenkin lasten ohjelmien aikaan mainoskanavilla tulee lelumainoksia yms. Koko touhua on vaikea päästä karkuun. Kaupatkin odottavat joka vuosi joulua pelkkänä vuoden suurimpana kulutusjuhlana. Koko alkuperäinen joulun idea on siis hävinnyt. Vaikka lahjojen antaminen kuuluu jouluun ei lahjoja tarvitse olla aivan järjetöntä määrää ja mahdollisimman kalliita ja hienoa. Itsekkin tekemä lahja on ihan yhtä hyvä. Tarkoitus on vain muistaa toista ihmistä.
Syyhän kuitenkin on aina vain kapitalististunut yhteiskunta. Kaikki on kaupallistettava. Riippumatta sen alkuperäistä merkitystä. Pääsiäinenkin rupeaa olemaan melko kaupallistunut juhla pääsiäismunien yms. kanssa.
Mutta joka tapauksessa muistetaan tänä jouluna kerrankin alkuperäinen joulun merkitys oli se sitten perhejuhla tai kristuksen syntymä. Ei anneta kaupallisuuden tunkea joka ikiseen elämänalueeseemme. Hyvää joulua kaikille lukikjoille siis jo näin pari päivää etukäteen!
sunnuntai 6. joulukuuta 2009
Itsenäisyys- "meni jo"?
Mutta siis taas näin itsenäisyyspäivänä televisiosta tulee sotadokumentteja ja veteraanien muistelua. En sano ettenkö edelleenkään veteraaneja arvosta. Mutta talvisotaa muisteltiin juuri viikko sitten ja veteraaneja ja heidän uhrautumistaan muisteltiin. Ja tänään sama homma uusiksi. Kyllä veteraanit taistelivat Suomen puolesta. Mutta tänään on itsenäisyyspäivä jolloin on tarkoitus muistella Suomen itsenäistymistä 92 vuotta sitten. Miksei tästä tapahtumasta tule koskaan dokumentteja. Onko se liian arka asia koska sen jälkeen hyvin nopeasti erimielisyyksien ansiosta alkoi sisällissota? Suomen sodissa taas kansa oli yhtenäinen suurta pahaa Neuvostoliittoa vastaan. Kuten itse tähän lausahdukseen lisään "lukuunottamatta vasemmistolaisia ja aseistakieltäytyjiä jotka istuivat vankilassa". Vai enkö voi olla isänmaallinen ilman, että minun on tartuttava aseen kahvaan ja harjoitella toisen ihmisen tappamista? Menee kyllä taas pasifisti tilitykseen mutta sellainen tunne tästä asiasta tulee. Olen joku luopio koska en halua suojella aseiden kanssa isänmaatani. Omasta mielestäni olen kuitenkin hyvinkin isänmaallinen ihminen. Tähän ei kuitenkaan kuulu ryssänpelko ja sulkeutuneisuus muita kulttuureja kohtaan. Joka on Suomessa valitettavan tavallista.
Sisällissota on erityisesti ehkä jopa suomalaisia jakava asia. Keskustelin tästä viime viikonloppuna Facebookissa jossa sain "ilokseni" kuulla että meidän vasemmistolaisten vikahan koko "kapina" ja "vapaussota" oli. On suomalaisilla pitkä ja yksipuoleinen muisti. Sisällissotaan kuitenkin vaikuttivat pitkät erimielisyydet ja vaikka punaiset ensimmäiseksi tarttuivat aseisiin on muistettava, ettei sota synny koskaan ilman toista osapuolta. Näin ollen kummatkin osapuolet olivat siitä yhtä syyllisiä. Hennnalan vankileireillä sitten muurattiin tämän kansan yhtenäisyys.
Mannerheim on etenkin Suomessa asia jossa ei voi olla erimieltä. Auta armias kun huomautat, että Mannerheim oli valkoisten ylijohtaja joka tapatti punaisia niin kyllä saa lokaa niskaan niin netissä kuin siviilissäkin (luultavasti myös tämän tekstin kommenteissa). Totta se on, että Mannerheim oli Suomen armeijan johdossa talvi- ja jatkosodan aikana. Mutta ei itse ollut rintamalla. Myös molemmat sodat päättyivät lopulta rauhansopimuksiin eivät Suomen voittoon. Tämä asia unohtuu hyvin usein suomalaisilta. Veteraaneja edelleenkään väheksymättä. Mutta kuten kesäisessä blogitekstissäni totesin " veteraaneja pitää kunnioittaa ei kumartaa".
Mutta asia johon jo otsikossa viittaan onko Suomen veteraanien vaivalla hankkima itsenäisyys mennyt jo. Olemmehan me olleet jo kohta 15 vuotta Eu:ssa. Etenkin alkuviikolla voimaan tullut "lissabonin sopimus"= Eu:n perustuslaki tekee Eu:sta oikeaan täydellisesti oikeutetun liittovaltion. Jotten rupea kuitenkaan kuulostamaan Perussuomalaisilta huomauta että en näe mitään pahaa Eurooppalaisessa yhteistyössä. Se voisi olla samalla maailmanlaajuista.Mutta nyky-Eu on maailman suurin talousalue. Tämä taas huonontaa tavallisten ihmisten oikeuksia suuressa maailmassa. Suomi on myös ehkä aikeissa liittyä Natoon. Ainakin jos nykymeno jatkuu. Perjantainakin ulkoministeri Stubb osallistui Natomaiden kokoukseen. Suomi ei muistaakseni ole Natomaa. Ja jos me liitymme rajoittaa se meidän omaa puolustuspoliittista päätösvaltaamme. Tähän en jaksa sen enempää puuttua kun siitä syyskuussa kirjoitin blogitekstinkin.
Toisaalta taas hieman idealistisena ajatuksena on hyvä heittää että paras olisi jos valtioiden välillä ei olisi rajoja. Tällöin niiden takia ei tarvitsisi sotiakkaan. Vaikka nykyiset sodat ovatkin pitkälti talouden sanelemia. Tähän joku älypää varmaan heittäisi, että sitten kansat tappelisivat keskenään. Niin, tähän 1800-luvulla alkanut nationalismi on johtanut. Oma kansa on aina oma kansa. Muut kansat ovat muita kansoja. Miksei koko maailma voi olla yhtä kansaa? Hyvä asia muistaa näin itsenäisyyspäivänä. Omaa kansaansa ja valtioaan ei ole pakko nostaa kaikkien yläpuolelle.
maanantai 23. marraskuuta 2009
Toteutuuko sananvapaus Suomalaisissa kouluissa?
Suomen perustuslaki 2 luku 12§:
Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia.
Sanavapautta rajoitetaan esimerkiksi sensuurilla. Sensurointia tehdään tätäkin nykyä eri maailman maissa. Esimerkkeinä Pohjois-Korea ja Kiina. Pohjois-Koreassa ihmisillä on vain yksi Kim Jong Ilin mielipide jota kaikki virallisesti kannattavat. Kiinassa valtio rajoittaa internettiä ja telkkaria hyvin avoimesti. Nämä kummatkin ovat esimerkkejä totalitaarisissa valtioista. Jos ihminen on näissä valtioissa eri mieltä hänet hyvin usein pistetään vankilaan tai teloitetaan.
Sananvapauden rajoitus ei rajoitu kuitenkaan vain totalitaarisiin valtioihin. Venäjällä, joka virallisesti on demokratia, rajoitetaan jatkuvasti sananvapautta ja kokoontumisvapautta hajoittamalla opposition mielenosoituksia. Mutta myös länsimaissa harjoitettiin hyvin mittavaa sananvapauden rajoittamista sota-aikana. Tästä esimerkkinä on myös Suomi jossa sota-aikana toisinajattelijat istuivat vankilassa. Ehkä kuuluisin toisinajattelija oli Arnd Pekurinen joka lopulta teloitettiin hänen kieltäydyttyä vakaumuksensa vuoksi sotimisesta. Yhdysvalloissa 50-luvulla kommunisteja pistettiin vankiloihin pelkästään mielipiteensä takia. Sananvapauden rajoittamista esiintyy siis myös länsimaissa vaikka ne ovat virallisesti oikeusvaltioita.
Nyky-Suomessa on hyvin paljon keskustelua siitä mikä kuuluu sanavapauteen ja mikä ei ole enää sananvapautta. Esimerkkinä syksyllä otsikoissa ollut Jussi Halla-Ahon saama tuomio herätti keskustelua siitä mikä on hyökkäystä ihmisryhmää vastaan ja kunnianloukkausta ja mikä ei. Perusteeksi miksi Halla-Ahon blogiteksti ei enää ollut sananvapautta on perusoikeuksien pykälä jossa kerrotaan oikeudesta omaan elämään ja henkilökohtaiseen vapauteen. Myös uskonnonvapauden käsitteet olivat kyseisessä tilanteessa kyseenalaisia.
Toisaalta voi kysyä Matti Vanhasen uuniperuna juttuun liittyen loukattu henkilökohtasita vapautta kertomalla pääministerin yksityiselämästä. Vai onko pääministeri niin korkea ja arvovaltainen henkilö, että hänen on kestettävä tälläinen panettelu.
Sananvapaus omasta mielestäni toimii osittain Suomalaisessa koululaitoksessa. Jokaisella lukiolla ja ylä-asteella on oppilaskunnan hallitus jonka kuuluisi ajaa oppilaiden asioita. Oppilaskuntaan taas kuuluu jokainen opiskelija ja koululainen. Heillä on oikeus tehdä aloitteita, ilmaista mielipiteensä ja valittaa saamastaan opetuksestaan tarvittaessa korkeammalle taholle. Nämä oikeudet on turvattu jokaisen koulun sääntökirjassa. Lukioissa etenkin otetaan yleensä hyvin huomioon oppilaiden mielipide. Oppilaathan opiskelevat kouluissa eivät opettajat. Tämän vuoksi siihen on oltava myös täysi oikeus. Lukiolaisten asiaa valtakunnan tasolla ajaa myös Lukiolaisten liitto jota voi pitää Lukiolaisten omana ammattiliittona.
Toisaalta nykyisin lukioissa ei saa harjoittaa poliittista toimintaa. Tämä rajoittaa perinteistä sananvapautta. Sananvapauteen kuuluu myös olennaisena osana kokoontumis ja yhdistymisvapaus. Tähän kuuluisi olla oikeus myös tavallisessa koulussa.
Siis osaksi sananvapaus toimii hyvin Suomalaisissa kouluissa mutta asiassa on myös epäkohtia jotka olis hyvä korjata.
tiistai 17. marraskuuta 2009
Nykypolitiikan katsaus
Ensin mieleen tulee viime viikolla aikaan saatu vaaliraha esitys hallituksessa. Tiusasen työryhmän ehdotus oli melko hyvä. Siinä ehdotettiin vaalikamppanjalle kattoa. Tätä tukivat kaikki muut puolueet paitsi Kokoomus ja RKP. Asia meni hallitukseen ja hallituksen esitys oli sitten mitä oli. Kokoomus ja RKP saivat selvästikkin ajettua suurimman hallituspuolueen Keskustan yli ja jättämään pois kulukatto kohdan. Ja iloisena puoluesihteerit hymyilivät rivissä ja kehuivat kuinka hyvä tuleva lakiesitys on. Vihreiden Tuija Brax piti lakiesitystä myös voittona.
Eli mitä siis laki saa aikaan. Ilmoitusraja tippuu 2000 eurosta 1500 euroon. Lisäksi lahjoitukset menevät sähköiseen ilmoitusjärjestelmään jonka pitäisi olla reaaliaikainen. Hyvä idea. Kannatan sitä itsekkin näkyvyyden lisäksi. Mutta vaikuttiko 2000 euron rajakaan Nova Group ja Nuorisosäätiö tukien ilmoittamiseen. Samalla tavalla suuryritykset kiertävät ilmoitusvastuuta kuin ennenkin. Tämä kohta ei sinänsä muuta mitään. Erikoisin kohta oli 30000 euron katto puolueille tulevaan tukeen. Hyvä asia. Mutta tähän kohtaan jätettiin selvä ja vielä näkyvä porsaanreikä. Katto ei koske puolueen lähipiiristä tulevia lahjoituksia. Ja kuka päättää lähipiirin? Puolue itse. Demokratiaa parhaimmillaan. Puolueet siis voivat entistä helpommin perustella saamansa tuen sillä, että kyseinen tuki tulee lähipiiristä. Ja jos ei ole lähipiiriä voi lain kiertää lahjoittamalla suuren summan puolueen lähipiiriin joka siirtää ison summan eteenpäin. Lain hyväksikäyttöäkö?
Oikeastaan loppujen lopuksi näkyvyys kyllä tulee lisääntymään. Mutta alkuperäisenä tarkoituksena oli asettaa kampaniolle, niin puolueen kuin ehdokkaan, kulukattoja. Mutta Kokoomus sai tahtonsa läpi eikä kyseistä kohtaa tule lakiin. Siis loppujen lopuksi puolueet ja ehdokkaat saivat itselleen lain jolla pystyvät perustelemaan suuret lahjoitukset vaaleissa ja sen ulkopuolella. Tämä jos mikä lisää korruptiota. Ja jos ei lisääkkään niin ei paranna ainakaan tilannetta.
Toinen asia on huomenna eduskunnassa päätettävä vähittäiskauppojen aukioloaika-laki. Laissa yritetään tehdä kaupankäynti ympäri vuoden mahdolliseksi myös sunnuntaisin lukuunottamatta juhlapyhiä. Pienemmät kaupat saavat myös olla myöhemmin auki. Jos laki menee läpi se vaikuttaa suoraan esimerkiksi päivähoitoon ja muihin kunnallisiin palveluihin. Jos äiti on sunnuntaina töissä on myös lastenhoidon toimittava sunnuntaisin. Laki myös ajaa pienyrittäjät ahtaalle jotka joutuvat pidentämään aukiolo aikojaan ja vaikuttaa heidän omaan työssä jaksamiseensa. Kuka muka edes tarvitsee kauppaa 24h/7. Jos kaupat ovat jatkuvasti auki tekee se myös ihmisen elämän nopeammaksi. Jo nykyisin esimerkiksi R-kioskit ovat sunnuntaisin auki juhlapyhiä lukuunottamatta. Kuka tekee viikonloppu ostoksia sunnuntaisin? Onko tähän ihan oikeasti tarvetta? Ainoa ketä uusi laki hyödyttää on suurien kauppaketjujen omistajia. Tuttua nykyhallituksen toimintaa. Tehdään mitä vain jotta yritysten kaupankäynti helpottuu.
Pienenä kommenttina esitän myös eilen lukemani uutisen jonka mukaan Kokoomusnuoret ehdottavat "ei-sosialististen puolueiden allianssia" seuraaviin eduskuntavaaleihin. Oikeistokin siis näkee vasemmiston nousun joka lähti liikkeelle tämän syksyn yliopisto vaaleissa joissa vasemmisto voitti monella paikkakunnalla. Nyt on selvästi epätoivoisesti yritettävä jotain. Kokoomusnuorista en tiedä ovatko huomioineet mutta ei-sosialistisiin puolueisiin eduskunnassa kuuluvat hallituksen lisäksi myös Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit. Tietääkseni Kokoomus ei hirveästi kannata Perussuomalaisten ajamaa politiikkaa. Tai mistä sitä tietää. Kaikki voimat ovat heille tarpeen vasemmiston voimistumista vastaan.
Tätä tänään. Lisää taas kun ajatuksia tai tärkeää asiaa ilmenee.
torstai 5. marraskuuta 2009
Aktiivista politiikkaa
Ehdotus oppilaskunnanhallitukselle
Opettajia tullaan lomauttamaan ensi vuonna. Tämä vaikuttaa kaikkien niin lukiolaisten kuin muidenkin koululaisten opiskeluun Mäntsälän kunnassa. Se saattaa olla ongelmallista pahiten jos lomautukset osuvat kriittiseen ajankohtaan kirjoituksen kohdalta.
Siis ehdottaisin, että oppilaskunnan on vastuttettava näitä lomautuksia. Me olemme niitä joihin nämä vaikuttavat opettajien lisäksi. Miten? Mielenosoitus olisi paras ja näkyvin vaihtoehto. Esimerkiksi kunnantalon edessä yms. Emme tietenkään voi sulkea muita pois mielenosoituksesta. Tehdään siitä siis avoin mielenosoitus jossa oppilaat esiintyvät omana ryhmänään. Hyvä olisi tietenkin jos mukaan saataisiin myös yläasteiden oppilaskunnat. Tämä lisäisi näkyvyyttä. Mielenosoitukseen ei tietenkään ole osallistua jos ei halua. Mutta mielenosoitus myös lisäisi opiskelijoiden kansalaisaktiivisuutta jota on tarkoitus meille lukiossa opettaa.
Meidän on vaadittava kunnanpäättäjiä perumaan lomautusaikeensa jotta opiskelumme ei häiriintyisi ensi vuoden aikana! Olisin kiitollinen jos yrittäisitte mahdollisesti organisoida jotain tällaista. Itse olen mielelläni mukana jos väkeä tarvitaa.
Yst.Terv: Tuukka Koirikivi 7b
sunnuntai 1. marraskuuta 2009
Miten minusta tuli minä?
Ensimmäisenä voisin selittää hieman kristinuskosta. Olen koko ikäni kuulunut kirkkoon. Pienenä oli kastettaessa paha pistää vastaan. Joskus ala- ja yläasteella olin ehkä hieman agnostikko. Epäilin Jumalan olemassa oloa. En kuitenkaan kieltänyt sitä. Rippikouluun meneminen oli ihan oma päätökseni. Ehkä se aluksi oli se "kun muutkin menee"- peruste. Kuitenkin rippikoulun aikana joku voisi sanoa että tulin uskoon. Itse en sitä kuitenkaan näin koe. Jotkin palaset vain naksahtivat paikoilleen. Rippikoulussa minua ei kuitenkaan aivopesty.
Toisena mielestäni melkein tärkein kannattamistani aatteista eli kommunismi. Olen aina, kun asiaa nyt mietin, ollut hieman vasemmalle päin kallistunut. Ennen kuin edes paljoa politiikasta mitään ymmärsin, eli joskus ala-asteelaisena, pidin kuitenkin outona sitä kuinka joillain menee hyvin ja joillain huonosti. Muistan myös (ehkä huonona esimerkkinä) Itsevaltiaat sarjaa katsoessani pitänyt paljon enemmän SDP:n poliitikoista kuin Niinistöstä ja Ahosta. Kylläkin vuoden 2000 vaaleissa kannatin Ahoa sillä perusteella että hän oli mies. Lapsi ja yksipuoleinen ajattelu.. Vanhempani myös ovat olleet aktiivisia nuorempana politiikan saralla. Äitini kuuluu edelleen Keskustapuolueeseen. Kummatkin kuitenkin ovat olleet aina vasemmalle kallistuneita. Kannattavat kuulemma Keskustan K:linjaa.
Ylä-asteella kahdeksannella muistan vieläkin tunnin jolloin käsiteltiin Marxin teoriaa. Opettaja esitti rautalankamallin siitä kuinka työläiset kaatavat suuret johtajat ja luovat proletariaattisen diktatuurin. Mietin, että tuohan on hieno ajatus. Sitten Keskustalainen historian opettajamme totesi "mutta eihän tämä tietenkään oikeasti mene näin". Ajattelin,että miksiköhän ei? Sen jälkeen noin puolivuotta pyörin wikipediassa lukien tietoa Marxista, Leninistä heidän teorioistaa ja reaalisosialistisista valtioista. Kahdenksannen luokan keväällä voin sanoa että minusta tuli kommunisti. Yhdeksännellä luokalla olin hyvin radikaali vasemmistolainen. Pidin jopa Neuvostoliittoa hienona valtiona ja Stalinin tekoja melkeinpä oikeutettuna. Lisäksi olin sitä mieltä että Suomessa pitäisi tehdä ihan aseellinen vallankumous. Onneksi ihminen viisastuu vanhempana. Lukion ensimmäisenä vuonna aloin jo suunnittelemaan SKP:hen liittymistä. Vaikka ylä-asteella olin pitänyt, ettei se ollut riittävän radikaali puolue. Vaikka teinkin vaalipäivä kirjan eduskuntavaaleihin SKP:stä ja Yrjö Hakasesta.. Lukion ensimmäisen vuoden keväällä sitten selvisi jo vanhemmille että olen kommunisti, enkä Keskustalainen niinkuin he olisivat ehkä halunneet. Melko kova paikka se on heille ollut hyväksyä. Kun kaksi vuotta sitten ehdotin vanhemmille, että liittyisin SKP:hen ilmoitettiin minulle että sitä et tee ennen kuin täytät kahdeksantoista. Kahdeksantoista vuotiaana sitten liityin heti puolueeseen eikä heillä ole enää niin paljoa ole asiaan ollut sanottavaa kuin ennen.
Pasifismi oikeastaan alkoi aatteena nousta jo lukon ensimmäisenä vuonna. Olin sitä mieltä, että aseellinen vallankumous olisi viimeinen vaihtoehto. Myös kysyttäessä yhteiskuntaopin tunnilla että kuka menisi armeijaan vaikka se olisi vapaaehtoista olin ainoa joka ei nostanut kättään. Lukion toisena vuonna eli noin vuosi sitten minusta tuli sitten radikaali pasifisti. Esitin itselleni kysymyksen "miten soda voi hyväksyä". En ole vielä vastausta tähän kysymykseen löytäny. Liityin myös keväällä Suomen Rauhanpuolustajiin.
Nykyään voisin sanoa edustavani 2000-luvun nuorta uutta kommunismia. Kuulun myös tietenkin Kommunistiseen nuorisoliittoon.Natovastaista toimintaa olen ollut käynnistelemässä Natovastaisissa ryhmissä. Viime viikonloppuna sain osallistua ensimmäiseen poliittiseen paneeliini. Olen myös syksyllä marssinut ilmastonmuutosta vastaan ja viime tiistainan maailmanrauhankulkueessa paremman maailman puolesta.
Tämä saattaa selventää jollain tavalla miten kannatan aatteitani ja miten tähän päädyin. Kommentteja ja ajatuksia otan mielelläni vastaaan.
keskiviikko 21. lokakuuta 2009
Usko ja uskonto
Heti aluksi vähän omasta uskonnollisesta taustastani. Olen ns. uskovainen. Kuulun luterilaiseen kirkkoon enkä siitä aijo erota. En kuitenkaan usein kirkossa käy. Sukujuhlisa yms. ainoastaan. Rippikoulun olen käynyt ja kaiken muunkin. Aivopesty en kuitenkaan ole. Vanhempani ovat uskovaisia mutta eivät hirveästi ole koskaan uskontoa "tuputtaneet".
Luultavasti jotkut miettivät "miten voi olla uskovainen ja kommunisti samaan aikaan". Usko ja uskonto onkin ainoa asia josta olen Marxin kanssa erimieltä. Mutta mielestäni kuitenkin kun hän sanoo kirjassaan, että "uskonto on kansan oopiumia" hän kritisoi sen aikaisen katollisen kirkon suurta roolia yhteiskunnallisissa asioissa. Itsekkään en kannata valtiota joka on vain ja ainoastaa Jumalan tahdon mukainen. Tämä ei kuitenkaan estä kirkkoa sanomaan yhteiskunallisiin asioihinsa mielipidettä. Kirkko on järjestö siinä missä muutkin ja sillä on sananvaltaa. Ja huomautuksena että kannatan naispappeutta. Itsekkin naispapin kastama.
Asia mihin ajattelin paneutua oli ateismi. Ateismi on aate joka kieltää Jumalan olemassa olon. En ateisteja rupea mollaamaan. Tunnen monia ihmisiä ihan omasta kaveripiiristäni jotka eivät Jumalaan usko eivätkä kirkkoon kuulu. Sitä en pidä pahana. Enkä heitä rupea arvostelemaan. Sen takia olen myös sitä mieltä etteivät ateistit saa mollata minun henkilökohtaista uskontoani. Mielipiteensä saa sanoa. Mutta välillä tuntuu siltä että jos et ole ateisti et ajattele omilla aivoillasi. Tätä kuulee myös ateistien kanssa keskustellessaan. En ymmärrä miten se että uskon Jumalaan rajoittaa ajatteluani? Itse tunnen ajattelevani ihan omilla aivoillani. Omasta mielestäni kirkko ei saa olla suuri auktoriteetti joka kertoo ihmisille miten asiat pitää tehdä. Raamattukin on vain ihmisen kirjoittama kirja. Tämän takia sen epäselvyyksiin vetoaminen ei pysty kumoamaan Jumalan olemassa oloa. Itseäni ärsytti myös hyvin paljon vapaa-ajattelioiden taannoinen bussikampanja HKL:llä. Bussien sivuissa luki "Jumalaa ei ole olemassa. Lakkaa siis murehtimasta ja elä vapaasti". Tämä on mielestäni hyvin loukkaavaan. Etenkin kun se on yleinen mainostus ympäri Helsingin kaupunkia. Julisteita tietenkin voi olla mutta näin suuri kampanja yleisesti uskontoa vastaan on mielestäni loukkaavaa.
Myös jotkut tietenkin vetoavat siihen että kirkko on saanut aikaan pahaa historian saatossa. Niin ovat saaneet myös muut aatteet. Myös kommunismi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että hyväksyisin sen. En tietenkään pasifistina hyväksy minkäänlaista tappamista. Mutta tekijöinä kuitenkin ovat olleet ihmiset. Se että he ovat sanoneet toimivansa uskontonsa/aatteensa puolesta on vain ja ainostaan törkeää. Se kuten olen monesti huomannut leimaa myös tulevia sukupolvia. Tappaminen ei ole todellakaan kristinuskon ajatus. Raamattu ja myös Jeesus korostaa rauhaa ihmisten välillä. Kristinusko kuten myös Islam ovat rauhan uskontoja.
Kristinuskossa on tietenkin teodikean eli pahan ongelma. Eli jos Jumala on olemassa niin miksi maailmassa on pahaa. Itse sanon tähän että ihmisellä on tai pitäisi olla moraali joka kertoo mikä on oikein. Myös kaverini antoi kerran hienon esimerkin jota lainaan: ota valkoinen paperi ja piirrä siihen kynällä valkoinen viiva. Ota musta paperi ja piirrä siihenkin valkoinen viiva. Kummasta valkoinen viiva erottuu paremmin?
Että tällaisia ajatuksia tällä kertaa. Seuraavaksi kirjoitan lauantaisesta Nato-siinä on reikä-paneelikeskustelusta jossa itse olen panelistina Lukiolaiset Natoa-vastaan järjestön edustajana. Loppuun vielä linkki kyseisestä tapahtumasta. http://natonvastaiset.blogspot.com/2009/10/yk-viikon-paneelikeskustelu-2410-kello.html
sunnuntai 27. syyskuuta 2009
Natoa vastaan!
Kuten gallupitkin osoittavat niin suomalaiset ovat melko Nato-vastaisia. Kuitenkin suurempi keskustelu on jäänyt vähäiseksi. Onko tämä hallituksen tarkoituksellista taktiikkaa liuttaa Suomi huomaamattomasti Natoon? Nykyinen ulkoministerimme Alexander Stubb on hyvin Nato-myönteinen. Oikeastaan koko Kokoomus on suurimmalta osin Nato-myönteinen. Valitettavasti nykyisen suomalaisen "demokratian" tietäen kun Nato-jäsenyydestä äänestetään tehdään se pelkästään eduskunnassa. Tyhmä kansa kun ei tajua omaa parastaan. Tämän takia kansalaisten pitäisi aktiivisesti kertoa mielipidettään Nato asioista ja nousta mielenosoituksiin. Tätä pohdittiin myös tämänpäiväisessä tapaamisessa.
Mutta mitkä ovat Naton huonot puolet? Niitä löytyisi pitkäkin lista mutta pari pääasiaa seuraavassa. Naton rauhanturva intressit ovat aina pelkästään Nato maita itseään hyödyttäviä. Vai onko Afrikan sisällissotiin koskaan Nato lähettänyt rauhanturvaaja joukkoja? Ei koska se ei hyödytä Natoa itseään. Nato myös maksaa monia miljardeja vuodessa jäsenmailleen. Ja armeijoiden laitteet on Nato yhdenmukaistettava. Asia mitä huomaamatta jo tehdään. Asia joka on hienosti Nato keskusteluissa on ohitettu on se että sitten jos Natoon liitytään ollaan siellä ainakin 21 vuotta. 10 vuoden jälkeen eroa voidaan hakea muiden jäsenmaiden suostumuksella ja sen jälkeen jäsenenä on oltava vielä 11 vuotta. Riippumatta siitä onko maan mielipide millään tavalla muuttunut. Demokratiaa parhaimmillaan.
Mutta miksi Natoon sitten halutaa? Taustalla on sama ja ikuisen vanha Venäjän pelko. Tämä on perusargumentti Natokeskusteluissa joka sitten muka kaataa kaikki vasta-argumentit. Ihmeellisesti aina kun Venäjän hyökkäysajankohtaa kysytään ei sitä osata kertoa. Tämä johtuu siitä ettei kellään ole siitä mitään näyttöä. Sanotaan vain että Venäjä hyökkää ja sillä selvä. Tietenkin Venäjä on suurvalta joka hyökkäilee välillä arvaamattomasti muihin maihin. Mutta näinhän tekee myös USA joka on Naton jäsen. Ja etenkin jos tähän uskotaan niin miksi naapuria pitää oikein rupea tökkimään pitkän kepin kanssa että suuttuisi varmasti. Eihän kukaan riko ärsyttävän naapurin ikkunoita. Tai ainakaan se ei ole järkevää.
Naton kuitenkin luullaan korjaavan silauksella kaikki Suomen ulkopoliittiset ongelmat. Se tekee oikeasti juuri päinvastoin. Tämän takia on mietittävä muita vaihtoehtoja puolustukseen ja Venäjän kanssa käytävään ulkopolitiikkaan. Ja edelleenki lopuksi mitä jo alussa sanoin kaikkien Nato-vastaisten ihmisten on noustava mielenosoituksiin ja järjestöihin jolla saadaan aikaan keskustelua ja estetään Natoon liittyminen.
tiistai 15. syyskuuta 2009
Ei ei nykypolitiikka ei ei!
Ensimmäisenä tulee mieleen eilen Kaari Utrion kommentti Ilta-sanomissa esitetty kommentti että yli 70-vuotiaille pitäisi antaa "unilääkkeitä" joilla laitoksissa olevat vanhukset saisivat tehdä itsemurhan niin halutessaa. Vanhukset kun ovat taakka yhteiskunnalle eikä hoitajia riitä tarpeeksi. Muutenkin vanhustenhuolto on puhuttanut. Vanhuksia maatetaan lepositeissä päivät pitkät ja liikkuminen on rajoitettua. Asioiden tultua julki sanottiin ihan hallituksesta että asiat ovat olleet jo pidempään tiedossa. Miksi ihmeessä asialle ei tehty mitään ennen talouskriisiä? Nyt näyttää olevan rahat lopussa vähän joka paikassa ja leikkauksia joudutaan tekemään. Vanhustenhoitoa siis on vaikeaa yrittää hoitaa uudelleen. Vai annetaanko sitten niitä pillereitä? Eikö hoitajien lisääminen ole sitten mahdollista. Nykyään heistä on joka paikassa pulaa.
Jo hieman laantunut toinen asia on ollut verotus asiat. Hallitus laskee ruoan arvonlisäveroa 13 prosenttiin. Tämä kyllä auttaa pienituloisia jonkinverran. Riippuen tietenkin siitä tuleeko vähennys oikeasti näkymään ruoan hinnoissa. Näin ainakin hallitus on lupaillut. Ensi kesänä kuitenkin nostetaan yleistä arvonlisäveroa joka hankaloittaa heiman pienyrittäjiä. On hieno yrittäjyys politiikka porvarihallituksella. Toissa viikkoisessa A-talk ohjelmassa Vasemmistoliiton puheenjohtaja otti epäkohtana esiin myös sen että progressiivinen vero lähes häviää suurituloisilla. Arhinmäen sanoin "kun Suomessa tienaa riittävän paljon niin verokäyrä lähtee suuhteessa laskemaan". Asialle ei kuulemma hallituksen mielestä voi tehdä mitään koska se ei tuo riittävästi lisätuloja. Eli suurituloisten verotusta ei nosteta koska se ei hyödytä. Vero saa olla edelleenkin alhaalla. Ja progressiivisen veron pitäisi muka olla oikeudenmukainen.
Olin myös toissa lauantaina 5.9 mukana Ihmistulva-tapahtumassa joka vaati hallitukselta ilmastolakia. Ääntä ja ihmisiä oli. Toivotaan että näkyy jossain. Perjantaina odotettavissa nälkäpäiväkeräyksessä keräämistä. Yhteisvastuu keräyksestä jäi sen verran hyvä maku että pitää lähteä toistamiseenkin lipas kerääjäksi. Tämä taas tältä erää ja lisää kun jotain tulee.
tiistai 1. syyskuuta 2009
Mikä vasemmistossa mättää?
Siis nyky-Suomessa vasemmisto ja etenkin kommunismi tuntuvat olevan jo lähes kirosana. Taistolais ajat ovat menneet. Kauas ovat jääneet päivät jolloin SDP:täkin pystyi pitämään vasemmistopuolueena ja Keskusta ei veljeillyt Kooomuksen kanssa. Mutta hommhan on menossa nykyään täysin metsään. Vasemmiston arvot eivät enää ihmisiä näytä kiinnostavan koska vasemmiston kannatus nousee vaali vaaleilta ja äänestys prosentti sitä mukaan. Onko vika vasemmiston profiloitumisessa vai missä? Eikö kaikille saa haluta yhteistä hyvää eikä vain harvalle eliitille?
Etenkin kommunismi on täysin unohduksissa nyky maailmassa. Kommunismi rinnastetaan aina suoraan reaalisosialismiin ja ihmisoikeuksien alas ajamiseen. Juuri asiaan mitä kommunistit ovat aina yrittäneet saada loppumaan. Kesällä olin kävelemässä kavereideni 18 v. synttäri reissulla Tukholman keskustassa ja huomasin kauhukseni että siellä mies piti adressia kommunismia vastaan. Tietoiskuissa jota seinillä oli kommunismi rinnastettiin Kiinan ihmisoikeus tilanteeseen. Kiina ei kuitenkaan etenkään nykyään ole kommunismia nähnytkään. Se on menossa kohti markkinataloutta. Joillain youtube videoiden keskusteluissakin näkee kun sanotaan suoraan että kommunismi ja joukkomurha ovat synonyymejä.
Myös SKP näyttää olevaan huonossa huudossa nyky-yhteiskunnassa. Tv:stä ei saa minkäänlaista ohjelma aikaa. Jotkut ihmiset yhdistävät nyky-SKP:n suoraan samaan SKP:hen joka oli 70-luvulla jolloin oltiin avoimesti Neuvostoliitto myönteinen. Myös vallankumous on kuulemma lähellä. Näin kuitenkin jonkin verran SKP:n toimintaa nähneenä ja puolueohjelman tarkasti selanneena voin kertoa että nyky SKP on hyvin humanitaarinen ja sodanvastainen puolue. Tietenkään eivät välttämättä kaikki. Mutta SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen on myös eräässä kirjassa todennut että SKP oli liian Neuvostoliitto myönteinen 70-luvulla eikä se ollut oikein. Vika saattoi olla tietenkin siinä ettei otettu asioista riittävästi selvää. Mutta ei Suomessa enää ainakaan Stalinisteja löydy jotka hyväksyvät hänen hirmutekonsa Neuvostoliitossa. Homma meni metsään ja pahasti Neuvostoliitossa ja sitä ei enää pidä tehdä.SKP ajaa nyky aikaista 2000-luvun kommunismia joka on hyvin ihmisten etua ajavaa.
Välillä myös tuntuu siltä kuin minun pitäisi kommunistina pyytää anteeksi Stalinin ja muiden reaalisosialististen maiden hallitsijoiden joukkomurhia ja hirmutekoja. Tämähän on aivan järjetön ajatus! Itse en näistä ole mitenkään vastuussa enkä niitä hyväksy. Miksi siis niitä tarvitsisi pyytää anteeksi? Vain sen takia että kantaa samaa nimikettä kuin nämä hirmuhallitsijat? Samalla perusteella muslimien pitäisi pyytää anteeksi jokaista itsemurha pommitusta ja kristittyjen keski-aikaisia ristiretkiä. Mutta tekeekö joku näin? Ei miksi kommunistien sitten pitäisi?
Mutta eivätkö vasemmiston perusarvot ole kuitenkin tärkeitä? Kaikille toimeentulo? Yhtäläinen äänioikeus? Ei riistoa ja suuryritysten markkinatalous sekoiluja joiden ansiosta kärsii koko suomen kansa? Tietenkin Suomessa on valitettavasti myös oikeistolaisia jotka eivät ajattele asiaa näin. Mutta eivät he kuitenkaan voi olla enemmistö? Suomessa kuitenkin luotiin aina 80-luvun loppuun asti hyvinvointi yhteiskuntaa. Eikö ajatus tasa-arvosta ja yhteisomistuksesta ilman markkinataloutta kuulosta enää kenestäkään hienolta? Tähän tulee taas perusargumentti joiltain ihmisiltä: hieno ajatus mutta ei toimi. Miksi ei toimi? Miten jokin voi toimia jos kukaan ei edes viitsi ajatella asiaa ja sen mahdollisuuksia hieman nenäänsä pidemmälle?
Toivotaan että tämä avaa joidenkin vasemmisto vastaisten ihmisten silmiä ja saa ajattelemaan asioita uudestaan.
perjantai 28. elokuuta 2009
Pari iltaa sitten väännetty paint kuva joka on profiili kuvana facebook yhteisössä Lukiolaiset Natoa Vastaan. Liittykää vaan kaikki!
keskiviikko 26. elokuuta 2009
Big Brother- valtio?
Samalla pistetään asukkaat tekemään jotain yleishyödyllisiä valtiollisia töitä. Jos he epäonnistuvat vähenee samalla valtion ruoka avustukset taloon. Pistää ihmisiin vauhtia. Ja tietenkin kuvataan kaikki ja lähetetään vaikka eduskunnan sivuille maksullisena sarjana. Samalla hoituvat myös valtion raha ongelmat.
Loistavaa!!! Tätä vain ajamaan koko hallituksen puolesta!!
Ja huomautus. Idea on täysin läpällä tehty!! Etten rupea saamaan kommentteja jostain inhimillisyydestä yms.
tiistai 18. elokuuta 2009
Viikonloppu ja vasemmistoseminaari
Ensimmäisenä tapahtumana oli vasemmiston paneeli jossa pohdittiin vasemmiston kriisiä ja uutta nousua. Paneeli keskustelijoina olivat Eero Väätäinen Vas.emmistoliitosta, Matti Saarinen SDP:stä ja SKP:n varapuheenjohtaja Lena Hulden. Kaikki panelistit olivat samaa mieltä siitä että vasemmiston keskenään sotiminen ei tule hyödyttämään yhtään mitään vaan on kehitettävä jonkinlaista yhteistyötä. Kuitenkin Saarinen joka itsekkin on kansanedustaja korosti, että oppositiosta on hyvin vaikeaa vaikuttaa asioihin. Kokoomus ja Keskusta ovat hallituksessa eivätkä sieltä vähään aikaan pois aijo lähteä. Väätäinen korosti, että eniten on yhteistyötä oltava ihmisten välillä. Puolueet ovat vain organisaatioita. Kunnon yhteistyö lähtee perust tekemisestä. Myös pörssi ja alv veroihin puututtiin. Alv:n alentamisen ansiosta Suomen valtio menettäisi 500 miljoonaa euroa vuodessa. Myös yhtä mieltä oltiin suurimmaksi osaksi perusturvasta. Keskustelua käytiin siitä kelle sitä pitäisi antaa ja millä perusteilla. Kuntien leikkauksia ei pidetty hyvänä asiana. Se vain vie kansalaisilta pois peruspalveluita.Loppujen lopuksi paneelista jäi itselleni hyvä maku ja usko siihen että vasemmiston yhteistyö saattaa tiivistyä.
Iltapäivällä pohdittiin SKP:n tulevaisuutta. Visioita tuli monista asioista. Etenkin Nato puhutti paljon. Myös muita erilaisia tapahtumia ideoitiin. Tämä johti hyvään iltaiseen keskusteluun jossa alettiin pohtimaan Naton vastaista liikettä. Illalla myös saunottiin ja nuorten kesken keskusteltiin eri teorioista ja aatteellisista esimerkeistä. Itse keskustelin myös Iranilaisten maahanmuuttajien kanssa jotka joutuivat pakenemaan maasta aatteensa takia. Sai myös käsityksen siitä, ettei muualla maailmassa työläisten oikeuksien ajaminen välillä olekkaan niin helppoa.
Sunnuntaina keskusteltiin AY-liikkeen tulevaisuudesta. Ehdotettiin myös vähimmäis palkkaa keinona pätkätyöläisyyden estämiseen. Oli myös luento kansainvälisestä AY toiminnasta. Sen jälkeen siirryttiin työryhmiin. Omasta mielestäni isoin asia mikä keksittiin jo lauantaina oli Nato vastainen yhdistystoiminta. Ideana on, että luodaan erilaisia Naton vastaisija ryhmiä eri ryhmille. Nyt on luotu jo Karvaiset miehet Natoa vastaan, Äidit Natoa vastaan ja itse perustamani Lukiolaiset Natoa vastaan. Sivun löytää Facebook palvelusta http://www.facebook.com/profile.php?id=1532692998&ref=name#/group.php?gid=116791709505&ref=nf. Myös nettisivuja teen jossain vaiheessa kunhan ehdin.
Mutta lopuksi viikonlopusta jäi hyvä maku suuhun ja usko siihen, että asioista voidaan saada eteenpäin. Edessä ovat seuraavaksi budjetti mielenosoitus 26.8. ja ilmastonmuutos kysymyksen mielenosoitus 5.9. Niitä tapahtumia odotellessa tämä tältä erää.
tiistai 11. elokuuta 2009
Kesä meni arki tuli.
Kaikkea pitäisi ehtiä tekemään. Harrastukset jatkuvat myös. Uutena tähän vuoteen on tulossa että aloitan vihdoinkin aktiivisen järjestö toiminnan politiikan saralla. Heti ylihuomenna on Uudemmaan kommunisti nuorten sosiaali neuvonta ja opintopiiri. Ja lauantaina alkaa jo pitkään odottamani SKP Uudemmaanpiirin vasemmisto seminaari. Pääsee oikein kunnolla tekemään politiikkaa. Toivotaan että näitä tapahtumia tulee enemmänkin talven mittaan.
Ja pitäähän tässä tietenkin hieman nykypolitiikkaakin vaihteeksi kommentoida. Pari viikkoa sitten Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi että Suomi on Afganistanissa sodassa. Tämä näytti tulevan melkoisena shokki uutisena eri poliitikoille jotka itse päättivät joukkojen sinne lähettämisestä vuonna 2002. Alunperin se saattoi ollakkin vain rauhanturva tehtävä. Mutta nyt Suomi on kuitenkin selvästi mukana Naton operaatiossa. Nato on sodan toinen osapuoli ei pelkkä rauhanturvaaja. Vaikka sitä eivät kaikki ymmärräkkään. Tiedonantajassakin oli toissa viikolla ilkikurinen heitto "ollaanko vai eikö olla kas siinä kokoomuksella pulma".
Toinen monta viikkoa vellonut aihen on taas vanhat tutut vaalituet. Kesän alussa Kokoomus haukkui lyttyyn SDP:n kun se oli ottanut tukea SAK:lta. Viikonloppuna STT:n selvityksen mukaan Kokoomus on saanut tukea Sampo pankilta yhteensä 125 000 euroa. Pilkka taisi sattua omaan nilkkaan. Ja rahoituksesta päätti kukas muu kuin Suomen suurin kapitalisti Nalle Wahlroos. Sampo on kuitenkin valtio omisteinen yhtiö. Saa nähdä paraneeko tämä läpinäkyvyys seuraavin vaaleihin mennessä.
Saatan vielä tällä viikolla kirjoittaa blogi tekstiä kommunismista ja sen vihasta. Se on minua oikeastaan pitkälti pari viikkoa mietityttänyt. Varmasti kirjoitan ensi viikon alussa Lohjan Vasemmisto seminaarista. Tämä tältä erää.
lauantai 27. kesäkuuta 2009
Vasemmistoliitto
keskiviikko 17. kesäkuuta 2009
Suomalaiset- Liian isänmaallisia?
Tätä asiaa olen jo pitkään pohtinut ja ajattelin kirjoittaa. Heti aluksi huomautan että olen itsekkin tiettyyn rajaan asti isänmaallinen.Tottakai Suomen pitää viedä jääkiekon maailman mestaruus yms. Mutta nykyään tämä tuntuu menevän Suomessa yli. Nykyäänkin ryssä on ryssä ja hurrit hurreja. Ja suomalaiset on se maailman paras kansa.
Tämän huomaa etenkin juhlapäivinä Suomessa. Ainakin kerran parissa kuukaudessa on jollain tavalla veteraaneihin ja sotaan liittyviä muisto päivinä. En sano etteivätkö ne tärkeitä ole. Tottakai veteraanit sotivat Suomen puolesta. Taas oliko siitä mitään hyötyä on toinen kysymys. Mutta sitten joka ikinen itsenäisyyspäivä joka on päivä jolloin Suomi itsenäistyi muistellaan vain veteraaneja ja heidän uhrautumistaan Suomen puolesta. Tälle on kalenterissa ihan omat päivänsä. Itsenäisyyspäivänä pitäisi ennemminkin muistella Suomen itsenäisyyttä ajaneita ihmisiä kuten Snellman ja Stålberg. Mutta muistetaanko heitä? Mielestäni ei ainakaan riittävästi. Viime itsenäisyyspäivän alla eräs kavereistani antoi veteraani keräykseen rahaa. Kysyin sitten että eikö nuo rahat voisi pistää SPR:n keräyksiin eli ihmisille jotka oikeasti tarvitsevat apua. Ehdotin myös että veteraaneja pitää kunnioittaa eikä kumartaa niinkuin nykysuomessa tehdään. Sain vastaukseksi vihaisia kommentteja. Minun mielestäni vain homma on mennyt pahasti yli. Venäjää pelätään edelleen ja sen takia puolustusta lisätään. Eikö tästä ryssäpelosta olisi aika päästä yli.
Eli pointtini on se ettei tarvitsisi elää menneissä ja nostaa aina Suomea ykköseksi maailmassa. Maailmassa on kuitenkin monta eri maatakin. Ei tietenkään saa joka asiassa antaa periksi. Mutta esimerkiksi Venäjään voisi alkaa ihan oikeasti rakentaa hyviä suhteita. Ja mitä sotaan ja sen muisteluun tulee niin olen sitä mieltä että pitäisi vihdoin yrittää irrottautua niistä traumoista ja jatkaa eteenpäin ja katsoa tulevaisuuteen. Vaikka se Suomessa tuntuukin vaikeaa olevan.
Että tämmoinen tilitys tällä kertaa. Kommentteja otan mielelläni vastaan koska tiedän että tämä on melko uudismielinen ajatus täällä Suomen maassa.
maanantai 15. kesäkuuta 2009
Eu-vaalit: jälkipunti
Vaaleissa kävi oikeastaan niinkuin pelkäsinkin. Kansa ei lähtenyt äänestämään. Koko maan äänestys prosentti oli 40,3. Ihan hävettää olla suomalainen. Tämän päivän Helsingin Sanomien mukaan puolet suomalaisista ovat tyytymättömiä vaalitulokseen. Mielestäni on kyllä turha valittaa jos ei äänestänyt. Omassa kunnassani Mäntsälässä oli Uudemmaan alhaisin äänestys prosentti. Kunta on kuitenkin melko keskusta johtoinen eli se ei luultavasti liiemmin vaikuttanut. On myös totta mitä Arto Viitaniemi esitti viime perjantain Tiedonantaja lehdessä eli vasemmisto puolueet eivät saaneet riittävää näkyvyttä mediassa. En muista kun yhden väittelyn jossa oli SKP:n edustaja väittelemässä. Muuten niinkuin yleensäkkin tv:ssä näkyi vain eduskuntapuolueiden edustajia. Mitä ihmeen demokratiaa tämä oikein on? Demokraattisessa valtiossa on tuotava kaikki vaihtoehdot esille. Ei niitä jotka ovat eduskunnassa. Tämän takia suurin osa protesti äänistä valui Perussuomalaisille. He eivät kuitenkaan vasemmistolaisia ole.
Seuraaviin vaaleihin mennessä on Vasemmistoliiton etenkin profiloiduttava kunnolla. Ei enää ajelehtia. Muuten kannatus vain alenee alenemistaan. SKP:n on myös vihdoinkin saatava tv aikaa myös suurissa vaaliväittelyissä. Niitä kansa kuitenkin katsoo ja valitsee puolueensa sen perusteella. Vasemmiston on noustava kriisistä ja voitettava kansa puolelleen. Muuten Suomi menee aina vain alaspäin.
torstai 4. kesäkuuta 2009
Eu-vaalit
Itse olen jo ehdokkaani valinnut ja äänestämässä käyn äänestämässä sunnuntaia ensimmäisissä vaaleissa elämässäni. Ehdokasta en paljasta mutta henkilö kuuluu ihan oman puolueen piiriin eli SKP:hen. SKP:n vaali ohjelmahan on "Ei Eu:lle- kyllä toisenlaiselle Euroopalle". Puolue siis kritisoi Eu:n vapaita markkinoita ja rahan liian suurta valtaa. Muutkin puolueet ovat ilahduttavasti ottaneet ihmisen lähtökohdaksi näin talouskriisin keskellä. Vasemmistoliitto ja SDP ovat vasemmistolinjalla. SDP etenkin sanoo edustavansa työläisten etuja. Saa taas nähdä kuinka nopeasti tämä unohtuu. Kokoomuksen vaali slogani on "Into, tieto ja taito tekevät pienestä suuren". Kuulostaisi siltä että Kokoomus on palaamassa juurilleen eikä enää kalastele ääniä "työvänpuolueena". Nyt nähdään ovatko suomalaiset markkinoiden perässä juokseva kansa vai toisiaan ajatteleva solidaarinen kansa. Itse toki toivon että jälkimmäinen olisi oikea tulos.
Mutta valitettavasti ihmisiä eivät vain Eu vaalit kiinnosta. Joko ollaan Eu:n puolesta tai sitten ollaan vastaan ja protestoidaan äänestämällä. Tämä on täysin väärä tekniikka. Eu porskuttaa niin kauan kuin joku sille sanoo vastaan. Näin tekivät Irlantilaiset ja äänestivät perustuslakia vastaan. Nyt se ajetaan kuitenkin läpi. Demokratiaa parhaimmillaan. Suomalaisissa vaaleissa on yleensä sääntö että mitä matalampi äänikynnys sitä paremmat mahdollisuudet oikeisto puolueilla. Joten lopuksi kehotan kaikkia myös Eu vastaisia menemään äänestämään ja protestoimaan Eu:ta sillä tavalla. Kotona istuminen ei Eu:ta muuta.
perjantai 22. toukokuuta 2009
Pasifismi
Itse olen enemmän kallistunut absoluuttiseen pasifismiin. Lyhykäisyydessään omat ajatukseni ovat että mitä ihmeen järkeä on sodassa? Tämän kysymyksen esitin itselleni jo viime vuonna enkä ole vielä vastausta löytänyt. Väkivalta ei kertakaikkisesti ole mielestäni minkäänlainen ratkaisuu mihinkään ongelmaan. Sota ei sotimalla lopu. Ihanteellinen maailma on ilman sotaa. Hieman hippi meininki mutta niin pitääkin. Itse en tietenkään pilveä polttele. Yksi hyvä esimerkki esikuvastani on Arndt Pekurinen. Sodan aikana hän istui vankilassa ja lopulta hänet teloitettiin hänen "kieltäydyttyään osallistumisesta maanpuolustustoimintaan." Wikipediasta löytyy lisää tästä asiasta sitä haluaville. Mutta oikeastaan Pekurinen tapettiin siksi ettei hän halunnut tappaa muita ihmisiä. Tästähän tulee yksi lausahdus mieleen "ryssä ei ole ihminen". Tämä luultavasti johtuu siitä että näin on nykynuorillekkin opetettu. Oikeastaan armeijassa opetetaan että vihollinen ei ole ihminen. Jos joku yrittää rajan yli saa hänet ampua. Mitä ihmeen järkeä tässä on?! Vihollinen on ihminen siinä missä mekin. Hän vain edustaa eri kulttuuria.Itse oikeastaan olen sitä mieltä ettei sodassa tappaminen eroa millään tavalla kadulla tappamisesta. Sodassa se vain on hyväksyttävää. Sodassa ainoastaan hävinneet saavat tuomion ja heistäkin vain korkea arvoisimmat. Kyllä sen täytyy tuntua jossain ampua ihminen. Sitä ei voi hohittaa vain olan kohautuksella. Ellei ole hieman enemmän vinksahtanut päästään. Tai saanut hyvin armeijan opit päähänsä.
Itse en aijo armeijaan mennä. Näistä syistä mitä armeijasta kerroin. Kuten kerran isällenikin hänen asiasta kysyessä vastasin että "mitä hyödyn siitä että käyn opettelemassa ihmisen tappamista 6 kuukautta". Voin samantien mennä vaihtamaan niitä vaarien p***a vaippoja laitokseen. Ainakin teen jotain hyödyllistä. Tästä syystä en pidä siitä että pasifistit leimataan nynnyiksi jotka eivät uskalla sotia. Oikeasti asia on niin ettei pasifisti halua sotia ja tappaa koska sillä ei ole mitään tarkoitusta.
Se että olen pasifisti ei kuitenkaan tarkoita etten arvostaisi suomalaisia veteraaneja. Oma ukkinikin on. Ja isoäitini isä kuoli sota vammoihinsa. Se ei kuitenkaan ole mielestäni syy tappaa ihmisiä uudestaan ja uudestaan sodissa. Ihanne tilanne olisi ajaa armeijat alas. Melko radikaali ajatus Suomessa. Täällä talouskriiisinkin keskellä lisätään puolustusmäärä rahoja. Eräs kaverini sisko joka oli armeijasta lomilla ja meidän baarikuskina sanoi itsekkin ettei sotaa nyt ole tulossa. Mutta armeija on paikka jossa on hauskaa. Ja tästä hauskuudesta pitää maksaa monia miljardeja euroja?! Pitäisikö näin talouskriisin keskellä ihan oikeasti istua ajattelemaan muutakin kuin omaa napaansa? Liitän vielä loppuun räp biisin jossa on vetoavat sanat. Yleensä en räppiä kuuntele. Sanat kuitenkin vetoavat. http://www.youtube.com/watch?v=pexco-w3g6Q
The end. Kysyä ja kommentoida saa.
sunnuntai 3. toukokuuta 2009
Vapun jälki tunnelmia
Ja kyseessä on tietenkin iki ihana ja lähes loppuun kulunut aihe eli talouskriisi/taantuma/lama taikka millä nimellä sitä itse haluaakaan kutsua. Ruvennut näin vappuviikonloppuna taas mietityttämään nämä asiat kunnolla. Ympäri maailmaa ja etenkin Suomessa kävi vappumarsseilla enemmän ihmisiä kuin moneen vuoteen. Itse en marssilla käynyt kun tuli vähän juhlittua railakkaammin vappuaaton ja päivän välisenä yönä. Puheita kuitenkin pidettiin joka paikassa ja etenkin vasemmisto puolueet vannoivat työläisten olojen huolehtimisen puolesta. Seuraavassa on ote SKP:n puheenjohtajan Yrjö Hakasen vappupuheesta Kuopiosta 1.5.2009:
"Me kommunistit haluamme, että ihminen asetetaan liikevoittojen tavoittelun edelle.
Vaadimme demokratian ulottamista myös sinne, missä nyt hallitsee suuri raha.
Haluamme perusteiltaan toisenlaisen yhteiskunnan,
jossa ihmistä ja luontoa ei alisteta ahneudelle, riistolle ja väkivallalle."
Asiahan on samaa kuin yleensäkkin mutta tällä kertaa tuntuu että tässä on kyteytetty oikein hienosti nyky 2000-luvun kommunisti aate. Puheen löytää kokonauisuudessaan SKP:n sivuilta http://www.skp.fi/ajankohtaista.php?juttu=1970 SDP:n vappupuhe josta otteen kuulin oli hieman vanhaa ja kliseistä. SDP ei kuitenkaan enää nykyään mikään kunnon vasemmistopuolue ole. Tietenkin jos sillä aikoo profiloitua ja oikeasti ajaa niin onnea vaan. Hallituksen politiikka ei kuitenkaan näytäe edelleenkään millään tavalla edes yrittävän kunnolla elvyttää taloutta. Tai yrityksille kyllä suolletaan rahaa mutta kunta talous on pahassa jamassa. Ollut jo pitkän aikaa. Ja Helsingissä vain sosiaalijohtaja shoppailee huonekaluostoksia http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Helsingin+sosiaalijohtajan+sisustuslasku+71%C2%A0900+euroa/1135245371113
On taas oikeat paikat rahavirroille löydetty. Ja vielä pahempaa on valtion monien kymmenien miljoonien satsaus uuteen ohjuskalustoon. Itse en muutenkaan varustelua rauhan aikana liiemmin ymmärrä mutta etenkin keskellä talouskriisiä se on järjetöntä. Valtio on menossa alamäkeen ja tärkeämpää olisi huolehtia irtisanotuista työntekijöistä. Mutta rahat suolletaan aivan muuhun suuntaan. Ei veron maksajilla enää kohta riitä rahat tälläiseen shoppailuun. Päättäjien on otettava itseään kunnolla niskasta kiinni ja tartuttava toimiin laman uhkaa vastaan. Tai kohta koko Suomi jonottaa sossun luukulla.
perjantai 3. huhtikuuta 2009
Talouskriisi- paranee vai huononee?
Ja Suomessa tilanne ei kohta enää näytä pieneltä taantumalta. Työttömiä tulee lisää ja lisää. Viime aikoina en muista montaakaan arkipäivää jolloin en olisi kuullut uutisia yt-neuvottelujen aloittamisesta. Ja hyvin monia ihmisiä lomautetaan. 45 minuuttia ohjelma Mtv3:lla kertoi tutkimuksistaan joiden mukaan monissa kunnissa työttömyys on puolen vuoden aikana laskenut monia prosentteja. Joensuussa työttömyys on yli 16 prosenttia.
Ja mitä tekee Suomen hallitus? Suoltaa lisää rahaa markkinoille.Siis ei herran tähden mitä ihmettä? Talous on kaatumassa niin annetaan vaan lisää rahaa yrityksiin. Entä peruspalvelut? Ne ovat ennenkin ollet hieman huonossa jamassa. Nyt vielä hallitus ei anna lisätukeaan kunnille. Mistä ihmeestä kunnat rahoja saavat työttömyyden ja terveydenhuoltoon? Nostetaan tietenkin veroja. Sitähän hallitus juuri yrittää välttää. Laskee vain ostovoiman lisäämiseksi veroja entisestä. Talous siis pidetään kasassa palvelujen kustannuksella. Kumpi taas olikaan tärkeämpi raha vaiko ihmiset? Ja vielä valtion raha tilanteesta. Suomi on rikkaimmillaan tai oli rikkaimmillaan ennen talouskriisin alla mitä on koskaan ollut. Siinä olisi hyvää rahaa palveluihin ja muuhun tärkeään. Mutta eduskunta päättää antaa lisää rahaa armeijan ylläpitoon ja rauhanturva operaatioihin.
Ja G-20 maat päättivät eilen kokouksessaan antaa 100 miljardia lisää elvytys rahaa maailman talouteen. Luultavasti nekin menevät kankkulan kaivoon. Tai toivotaan että ei. Mutta sentään tulossa ovat Eu vaalit joissa Eurooppalaiset saavat sanoa itse haluavatko juosta rahan talutushihnassa vai ajatella itseään tai toisiaan ja hyvinvointiaan.
lauantai 28. helmikuuta 2009
Hallituksen nykypolitiikka
Toinen viimepäivinä esiinnoussut asia on ollut eläkeiän nostaminen kahdella vuodella. Tämä alkaa vuonna 2012 jolla tavalla nostetaan eläkeikää 2 kuukautta vuodessa. Tämä on osoitus taas siitä kuinka halutaan ihmisten pysyvän töissä poissa yhteiskunnan varoista. Kuten eräs poliitikkokin torstaisella kyselytunnilla totesi ettei ongelma ole niinkään eläkeiän alhaisuus vaan se että monet ihmiset jäävät pois työelämästä varhain loppuunpalamisen ja sairauksien takia. Eläkeiän nosto ei tähän auta yhtään mitään. Oikeastaan vain huonontaa tilannetta. Toistaalta myös työpaikkojen väheneminen johtaa siiihen tilanteeseen että harvat ovat töissä ja he sitten puurtavat pidempään. Mitäköhän ihmeen ideaa tässäkin esityksessä on. Se ei työllisyystilannetta auta yhtään. Pidentää vain vanhempien ihmisten työssäolo aikaa.
Kolmas asia johon aijon ottaa kantaa on hallituksen omat sisäiset erimielisyytensä. Vihreät kuulemma sooloilevat. Ainakin muiden hallituspuolueiden mielestä. Melko moni vihreiden kansanedustaja on poissa hallituksen yhteisestä linjasta lex-nokia kysymyksissä. Tämä kuulostaa taas demokratian murentamiselta. Eikö se riitä että poliitikkojen jotka ajavat omia asioitaan täytyy äänestää aina puolue ryhmän mielipiteiden mukana. Nyt täytyy olla kolmen muun hallituspuolueen kanssa samassa linjassa joka asiassa. Hallituksen oikein piti antaa lupa että toinen vihreiden ministereistä sain äänestää lex-nokiaa vastaan. Kuitenkin demokratiassa ja edsuskunnassa toimivat kansanedustajat jotka kansa on sinne valinnut eivätkä eri puolueet jotka saavat aikaan keskustelua ja sitten laki päätetään aina hallituksen mielipiteiden mukaan. Ei se ole mitään demokratiaa. Jokaisella kansanedustajalla pitää olla oma mielipiteensä jonka mukaan äänestää asioita. Ei ryhmäpuheejohtajan antama käsky.
Eiköhän tämä riittänyt taas tältä erää.
sunnuntai 8. helmikuuta 2009
Yhteinen vastuu?
Pitkin aamupäivää tuli kiitettävästi lahjoittajia. Halusivat selvästikkin antaa rahaa ja sillä tavalla auttaa vähäosaisia. Toisaalta oli myös ihmisiä jotka mulkoilivat lähes pahasti että mitäs siinä seisoskelet en varmasti anna rahaa. En tiedä johtuiko se osin siitä että yhteisvastuu keräys on kirkon järjestämä ja tulee etenkin kirkkoon kuulumattomille ihmiselle tunne että en minä kirkolle mitään lahjoita. Tämä toisaalta on hölmöä sillä itse Mäntsälän seurakunnalle meni vain 20 prosenttia tuotoista. Nekin avustustyöhön. Loput rahat menivät Bangladeshiin vähäosaisille ihmisille ja Suomalaisten maahanmuuttajien työlistämiseen. Vai tuleeko tästä nationalistinen ajattelu että ei maahanmuuttajia tarvitse työllistää. Tavallisilla alkuperäisilläkin Suomalaisilla on työttömyyttä. Yhteisvastuukeräyksen sivujen mukaan maahanmuuttajien työttömyys on 3 kertainen muihin Suomalaisiin verrattuna. Tässä on taas korjattavia epäkohtia joihin tälläkin keräyksellä yritettiin vaikuttaa.
Toisaalta oli myös ihmisiä jotka eivät selvästikkään edes välittäneet asiasta. Kävelivät vain ohi. Jotkut rupesivat vaihtorahoillaan pelaamaan pelikoneita. Eikö ne rahat voisi pistää keräyslippaaseen yhtä hyvin? Tutkimusten mukaan ihmisten auttamishalut lisääntyvät aina kun oma taloudellinen tilanne alkaa mennä alaspäin. Miksi ihmeessä vasta silloin? Miksei anneta keräyksiin paljon rahaa siinä vaiheessa kun oma tilanne on hyvin eikä sitten kun alkaa omalta kohdalta näyttämään pahalta.
Pienenä tutkimuksena myös katselin että minkälaiset ihmiset yleensä antavat rahaa keräykseen. Tulokseksi sain että eniten ja varmimmin rahaa antoivat pienten lasten lapsi perheet ja noin keski-ikäiset ihmiset. Vähiten asiasta näyttivät välittävän nuoret ihmiset. Oikeastaan ihmiset joilla itsellään oli vähiten rahaa antoivat sitä myös eniten. Oli myös ihmisiä kuten eläkelläisiä jotka olivat antaneet jo muille kerääjille ennemmin mutta tyrkkäsivät kuitenkin minun lippaaseeni roposen pari. Johtuuko tämä siitä että nuoret ihmiset saavat opintorahaa yms. eli rahaa tulee. Ja jos loppuisikin ovat vanhemmat huolehtimassa. Mutta missä on yhteiskuntamme vastuu asioista ja muista ihmisistä. Kuitenkin kuten eräskin pienen summan antanut nainen sanoi että " parempi pieni raha kun ei mitään". Luultavasti ihmiset jotka kävelivät ohi olisivat antaneen edes kolikon pari olisi sillä tullut reilusti lisää rahaa. Lipaskeräysten idea kuitenkin on se että kaikki antavat vähän jolloin siitä tulee paljon. Jos kukaan ei anna edes vähän ei tule mitään tuottoja. Missä siis on yhteinen vastuu?
tiistai 6. tammikuuta 2009
Gaza ja maailmanrauha
Omasta mielestäni koko kriisi on aivan turha. Itse tietenkin kun pasifisti olen niin en hyväksy minkäänlaista aseellista konfliktia mutta kyllä Israelin toimet ovat olleet aivan järjetön ylilyönti. Kuten alussa sanoin niin ikun Israel hyökkäyksen aloitti oli heidän siviilejään kuollut 3. Tällä hetkellä lukumäärä on 5. Ja Israel itse on tappanut 500 ihmistä joista ainakin viidesosa on siviilejä. Pienesti yliammuttu kosto? Pahinta tässä on se että se jatkaa vain sitä ainaista kostonkierrettä joka on jatkunut jo 60 vuotta. Ja loppua ei näy.Koston kierre jatkuu niin kauan kunnes jompikumpi ymmärtää sen lopettaa. Eu:n, Usan ja Venäjän täytyy pakottaa osapuolet neuvotteluihin. Etenkin Usa koska jos se hyväksyy väkivallan jatkumisen ei Israelkaan muita kuuntele.
Mutta tässä kun rupesin miettimään niin se ei valitettavasti ole ainoa sotilaallinen kriisi viimeaikoina. Ja Usakin sanoo että sen kynnys käyttää ydinasetta alenee. Ja kaikki varustelevat armeijoitaan kuin maailmansodan edellä. Suuri ongelma maailmassa on se että maailmassa on kolme sotilasmahtia:Usa,Venäjä ja Kiina. Kaksi ensimmäistä etenkin käyttävät hyvin paljon voimapolitiikkaa maailmalla. Usan mukaan se edistää maailmanrauhaa. Mutta miten aseiden kanssa voi saada rauhan? Maailmanrauha on mahdollinen ehkä siinä vaiheessa kun etenkin nämä kolme maata mutta muutkin maat ymmärtävät että sodilla ja aseilla ei maailmanrauhaa voi vain kertakaikkisesti saavuttaa. Itsekin olen sitä mieltä että armeijoita pidetään yllä vain sen pelossa että joku tulee ja hyökkää.. Edetään jatkuvan pelon vallassa. Ja armeijoissa opetetaan että vihollinen ei ole ihminen. Jos joku yrittää rajanyli pitää hänet ampua siihen paikkaan. Ja omantunnon tuskia ei saa tulla silloin on huono sotilas. Mutta miten tappaminen sodassa eroaa siitä että ampuu ihmisen kadulla? Nähtävästi vihollisen tappaminen on hyväksyttävää. Kun sitten ihan oikeasti ajattelee niin se vihollinen joka rajan yli on ihminen siinä missä itsekkin. Joten miksi sitten hänet saa ampua?
Että tämmöisiä asioita tällä kertaa mitä olen miettinyt viime aikoina. Lisää luvassa kun jotain taas mieleen tulee.